Головна » 2017 » Лютий » 16 » Чаруюча магія поліського орнаменту
20:54
Чаруюча магія поліського орнаменту

Минулої середи у Музеї давньоруського гончарства Вишгородського історико-культурного заповідника відбулося відкриття виставки  вишиваних і тканих рушників, одягу та предметів побуту «Магія Поліського орнаменту», приуроченої до 85-річчя утворення Київської області.
З вітальним словом до присутніх звернулася директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко, яка розповіла гостям, що метою виставки є ознайомлення відвідувачів з надзвичайно багатим, різноманітним спадком Київського Полісся, з цінними історичними експонатами, які зберігаються у фондах заповідника. Одним із завдань колективу заповідника є популяризація історичного потенціалу та культури Київщини і Вишгородського району зокрема. Музейникам потрібно привернути увагу широкого загалу до цінних старовинних вишивок, тканих виробів та іншого багатого культурного надбання Київського Полісся.
На виставці представлено унікальні предмети побуту Київського Полісся (велике зібрання тканих та вишиваних рушників, колекцію вишиваних сорочок кінця ХІХ – середини ХХ століть, старовинний верхній одяг – юпки, свити, корсетки, хустки), які засвідчують самобутність нашого краю і, водночас, дозволяють простежити певні спільні риси розвитку декоративно-ужиткового мистецтва всіх куточків України.
–  Експонати для виставки збирали та готували  усім колективом музею, – розповіла директор Музею давньоруського гончарства Оксана Старак-Повякель, – кропітка робота велась декілька тижнів, аби відвідувачі змогли поринути у надзвичайний світ поліської вишивки, яка відрізняється від інших своєю простотою, але при цьому вишуканістю, мініатюрністю, багатством варіантів та чіткістю композиції.
На відкриття виставки завітала народна артистка України Астрая, яка висловила своє захоплення гостинністю та атмосферою, що панувала під час заходу.   
Справжньою окрасою заходу став конферанс від народної артистки України Оксани Стебельської, яка створила атмосферу невимушеного, дружнього спілкування. Також пані Оксана  вразила присутніх  акапельним  співом, вона виконала старовинні народні пісні. 
Кожен охочий може відвідати виставку, яка працюватиме  з 15 лютого  до 8 березня (музей запрошує відвідувачів щоденно з 10.00 до 17.00, окрім понеділка). Також можна оглянути надзвичайно цікаву експозицію археологічної експедиції і побачити на власні очі горн ХІ століття (піч для випалювання керамічної продукції), який знаходиться на території музею.

Інф. «Слова»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 598 | Додав: slovo
comments powered by Disqus