Головна » 2015 » Березень » 7 » Чарівна магія першого вчителя
10:54
Чарівна магія першого вчителя
Перший учитель... У кожної людини він як початок шкільного життя, як перший відбиток у дитячій душі. Нехай час обдарує  іншими, більш цікавими і значнішими вчителями, але він назав­жди  залишиться тим яскравим вогником, що так тепло  посвітив  на початку шляху.
 
З цією людиною я познайомилась  28 років тому, коли прийшла працювати у Вишгородську середню школу №1, саме так тоді називався навчальний заклад. На першій педагогічній раді відразу звернула увагу на високу, статну, з гарною зачіскою та зі смаком одягнену вчительку. Але потім чомусь ніяк не мог­ла з нею зустрітись ні в учительській, ні в коридорах. Трохи згодом зрозуміла: Олена Іванівна Мельник – учитель початкових класів, які займають ціле крило на першому поверсі.
 
На той час  у  першій школі навчалось до 1200 учнів, працювало біля 80 учителів, заняття проходили у дві зміни. Школа нагадувала справжній мурашник, де всі рухались своїми траєкторіями. Тому певний період часу з Оленою Іванівною спілкувались не часто: то на нарадах, то на загальношкільних заходах. 
 
У 2004  році  її було призначено заступником директора з навчально-виховної роботи. І з цього часу у нас зав’язались досить тісні стосунки, бо разом готували відкриті уроки, лінійки, випускні. І тоді я зрозуміла скільки доб­роти, душевного тепла, творчої енергії, розважливості, мудрості, інтелігентності, безкорисливості в цієї, на вигляд строгої, жінки. 
 
А які знання дає Олена Іванівна своїм учням! Не секрет, коли з початкової школи випускаються її діти, то вчителі-предметники з нетерпінням чекають на них, адже працювати з цими учнями одне задоволення. Діти не просто навчені основам наук, а й виховані, чемні, трудолюбиві, привчені до порядку. Не було  жодного випадку, коли  відмінник-випускник Олени Іванівни потім не підтвердив свої знан­ня у старшій школі. Її учні неодноразово ставали переможцями обласних, всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, зокрема Катерина Сивкова, Олександра Зацепіна, Роман Рудницький, Ольга Бондаренко та багато інших. Важко навіть уявити собі скільки душевних сил, тяжкої праці, знань, умінь  докладає вчителька, щоб виростити, навчити і виховати справжніми людьми таких різних, не схожих між собою дітей!
 
У Олени Іванівни є правило – нема поганих учнів, є учителі, які не намагаються зробити для дитини все можливе. І цій заповіді сама слідує все життя. Тому, певно, і записують батьки до вчительки  майбутніх першачків завчасно, за рік-два. Приводять до своєї першої вчительки уже своїх дітей  колишні дорослі  учні.
 
Олена Іванівна не тільки прекрасний педагог, вірний незрадливий товариш, порадник, а ще й любляча, ніжна, турботлива мама. ЇЇ донечка Олеся проживає за межами України, але при першій нагоді завжди відвідує свою матусю, у всьому допомагає та підтримує.
 
У переддень весняного свята тисячі учнів та батьків, яким доля подарувала найкращу в світі першу вчительку, без сумніву, згадують цю чудову жінку,  подумки бажають  здоров’я на довгі роки, свіжих ідей, наснаги та творчості, адже вона, ніби сама весна.
 
Лідія ШКУРКО, колега
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 546 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus