Головна » 2016 » Жовтень » 27 » Брат знайшов брата
18:08
Брат знайшов брата

Житель Вишгорода,  ветеран праці Василь Павлович Куценко кожного року ходив до Меморіалу Слави вшанувати пам’ять загиблих воїнів, але лише побіжно дивився на списки загиблих воїнів. Та цього року, 9 травня, він, несподівано для себе, прочитав знайоме прізвище. «Сергій Панферович  Куценко» був напис на граніті. Звернувшись до музейних архівів, Василь Павлович дізнався, що Сергій – його двоюрідний брат по батьковій лінії. 
Народився Василь Куценко у 1940 році і у матері був дванадцятою дитиною. Голодомор не оминув їхню велику сім’ю – у ті страшні часи померли майже всі його брати і сестри, залишилося їх у матері двоє – він та його старший  брат Сашко. На війні загинув батько, і мати залишилася сама з малими дітьми на руках. Післявоєнні часи були голодними і, щоб врятувати дітей від голодної смерті, Олександра Куценко залишила їх у сиротинці. Маленькому Василю на той час було лише п’ять років, а старшому Сашку  – десять. Згодом Василь захворів на жовтуху і його перевели у Пущу-Водицю.  Братів  розділили на довгі тринадцять років. Сашко втік із сиротинця до мами, а Василь провів усе своє дитинство у дитбудинку. І лише у 1962 році він зустрів ту, на яку так довго ображався. Тільки уже дорослим зрозумів, що мати врятувала його від жахливої голодної смерті. 
Саме мати Василя Павловича і розповіла йому, що у його батька Павла Куценка був рідний брат Панфер, чиїм сином і є згаданий на меморіальній плиті Сергій Панферович Куценко.
Війна забрала безліч життів, і цих людей вже не повернеш. Але пам’ять про наших  близьких буде вічно. Тисячі людей навіть не здогадуються, де поховані їхні родичі. Тому так важливо цінувати і не забувати про подвиги тих, хто ціною власного життя подарував нам мир на рідній землі. 
З тих часів пройшло більше 70 років. І ось така несподівана подія – брат знайшов могилу свого брата, воїна, який загинув при визволенні Вишгорода.

Анна ЗАЦЕРКОВНА, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 359 | Додав: slovo
comments powered by Disqus