Головна » 2015 » Лютий » 7 » Безоплатне харчування дітей-чорнобильців
12:57
Безоплатне харчування дітей-чорнобильців
Новий 2015 рік приніс неприємний подарунок для сотень тисяч сімей, чиї діти безоплатно харчувалися за «чорнобильськими» програмами у навчальних закладах.
 
Після святкових канікул школярів поставили перед фактом, що харчування призупинене до весни через введення децентралізації розподілу коштів з рівня Міністерства соціальної політики на рівень департаментів соціального захисту обласних держадміністрацій. Начебто владі необхідний час для проведення нових тендерних процедур з організації харчування. Але з першого квітня ніби все буде добре. І харчування відновлять.
 
На жаль, у цих твердженнях є лише частина правди. Харчування буде відновлено виключно інвалідам. Інші діти-чорнобильці отримувати харчування не будуть. Хоча ще недавно – у 2014 році – загалом безкош­товні обіди отримували 233 тисячі дітей.
 
Чому так сталося? Верховна Рада України у гарячу «бюджетну ніч» 28-29 грудня 2014 року приймає законопроект №1577 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Ця урядова ініціатива вносить зміни у 42 закони, не обходять стороною і Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
 
Після бурхливих обговорень-консультацій та численних перерв прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк озвучує домовленість про те, що «харчування дітей в навчальних закладах, які розташовані у четвертій Чорнобильській зоні буде таким, яке є на даний час». Цю заяву фіксують десятки телекамер і стенограма Верховної Ради. Саме із цим доповненням опів на другу ночі парламентарії успішно голосують №1577.
 
Таким чином, усі впевнені, що харчування ніхто не скасовував. Лише всередині січня на офіційному сайті Верховної Ради з’являється текст оновленого закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». З першого погляду сказане очільником уряду підтвердилося. Пункт 11 ст. 30, який регламентує харчування, не змінився. Але, як відомо, істина криється у деталях. 
 
У вказаному пункті пільг та компенсацій потерпілим дітям є чітке посилання на статтю 2: «безоплатне харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів колед­жів та технікумів (училищ), розташованих на територіях радіоактивного забруднення (пункти 2, 3, 4 статті 2 цього Закону)». А стаття 2, увага, законопроектом №1577 вилучена. А отже, і пункт 11 про харчування у цій частині знівельовано.
 
Народний депутат України від 96-го мажоритарного округу, голова підкомітету ВР з чорнобильських питань Ярослав Москаленко у надкороткі терміни розробив законопроект, який дозволить продовжити безоплатне харчування усіх дітей-чорнобильців, як це було до змін у кінці 2014 року. «Прийняття законопроекту сприятиме зняттю соціальної напруги серед постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС та забезпеченню безоплатним харчуванням потерпілих дітей, які навчаються в закладах на радіоактивно забруднених територіях», – йдеться у пояснювальній записці.
 
Разом з тим Ярослав Москаленко звернувся до прем’єр-міністра А. Яценюка з проханням дати доручення Міністерству соціальної політики, щодо розрахунку необхідних додаткових видатків з держбюджету України на реалізацію запропонованого законопроекту, а також пропозиції та зауваження уряду щодо даної законодавчої ініціативи для вироблення узгодженої позиції з даного питання. 
 
Після того, як уряд надасть відповідні розрахунки та рекомендації, законопроект буде зареєстровано у Верховній Раді.
 
Прес-служба народного депутата України
Я. Москаленка
Категорія: Україна | Переглядів: 731 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus