Головна » 2013 » Квітень » 13 » Без минулого немає і майбутнього
12:04
Без минулого немає і майбутнього
Вишгородщина свято пам’ятає цю давню мудрість, тому і вшановує історичну пам’ять про трагічні події нашого району й держави. 

Всього на території району знаходиться більше 120 пам’ятників історії та мистецтва, пов’язаних з Великою Вітчизняною війною (братські могили, пам’ятні знаки на честь загиблих воїнів-односельців, пам’ятник В.І. Чапаєву). У Вишгороді зведені пам’ятний знак ліквідаторам аварії на ЧАЕС, пам’ятний знак жертвам Голодомору, пам’ятний знак на честь воїнів-афганців. Знаковою подією стало відкриття пам’ятника небесним покровителям міста Вишгорода страстотерпцям святим Борису та Глібу. 

Народні художні промисли у районі є невід’ємною складовою української культури, які увібрали в себе риси, притаманні окремим етнографічним регіонам країни. З покоління в покоління передавалися таємниці технічної та технологічної майстерності, вдосконалювались прийоми обробки природних матеріалів. Вишгородщина завжди славилась такими видами народного промислу як плетіння з лози, писанкарство, різьба по дереву, ковальство, гончарство, вишивка, розпис на склі, декоративне панно (макраме). У Вишгороді діє музей гончарного мистецтва часів Київської Русі. Особливу увагу привертає гончарна піч – гори для обпалу глиняного посуду ХІ століття. У музеї приводяться майстер-класи з виготовлення глиняного посуду. 

Упродовж століть десятки й сотні майстрів – вишивальниці, гончарі, різьбярі по дереву, ковалі, майстри лозоплетіння та багато інших професій створювали речі необхідні людям у побуті. Кращі з них ми називаємо тепер творами народного мистецтва. 

З усього вище переліченого можна зробити висновок, що культура уособлює своєрідність і неповторність нашого народу, вона є портретом соціальної спільноти, і відображає в собі усі ланки життя людства. Адже важко уявити собі існування епохи людських об’єднань, які б обходились без мовного спілкування, тих або інших форм соціальної організації культурних норм.
 
Від стану культури, її розвитку залежить інтелектуальний потенціал як окремої особистості, так і всього народу в цілому. Культура не рідко є єдиним ключем до розуміння мудрості народів. І це справедливо, тому що вона не тільки найбільш піднесена сфера діяльності особистості, а й реальна сила, спрямована на затвердження істинно людського в людині. Вона виступає чутливим сейсмографом життєвих подій, розкриває двері у душу людини, освітлює її дорогу. Сьогодні кожна людина не усвідомлює свого життя без культури, адже житиме культура – житиме народ України. 

Олександр БЄЛЯЄВ, 
начальник відділу культури Вишгородської РДА
Переглядів: 591 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus