Головна » 2017 » Лютий » 9 » Багато галасу даремно
20:14
Багато галасу даремно

Минулого тижня широкого розголосу набула інформація, яка активно поширювалася деякими ЗМІ та у соцмережах, щодо начебто масового отруєння школярів молодших класів, які навчаються у Вишгородській районній спеціалізованій школі «Сузір’я». З цього приводу «Слово» провело власне розслідування, адже, наскільки нам стало відомо, жодного документа, який би підтверджував факт, що діти дійсно отруїлися, та ще й у стінах школи, на момент оприлюднення цієї інформації не було. Та, як виявилося, і не могло бути.
Скарги від батьків на погане самопочуття дітей (нудота, блювота, температура) почали надходити ще 25 січня, а вже 27 січня директор школи Тетяна Волотовська повідомила районний відділ освіти та відповідні служби району, що 16 учнів 2-б класу не з’явилися на уроки. Протягом дня такі ж симптоми проявилися ще у декількох учнів перших класів та 6-б, після чого з блискавичною швидкістю розповсюдилася інформація, що у школі «Сузір’я» сталося масове отруєння дітей. Хоча це вже був третій день прояву подібної симптоматики у школярів. Тож якщо це отруєння, то вже протягом доби, тобто ще у четвер зранку, це стало відомо директору школи та дільничним педіатрам. 
Відтак лише на ранок п’ятниці, за словами головного лікаря ЦРЛ Івана Клюзка, на прийомі у інфекціоніста побувало 12 дітей, троє з них були госпіталізовані. 
Враховуючи такий розвиток подій, у школі «Сузір’я» того ж дня, а саме 27 січня, виконуючим обов’язки голови Вишгородської райдержадміністрації В’ячеславом Савенком проведене термінове виїзне засідання комісії при райдержадміністрації з питань ТЕБ та НС за участю спеціалістів Держпродспоживслужби, Вишгородського районного відділу лабораторних досліджень, головного лікаря ЦРЛ Івана Клюзка, головного лікаря РЦ ПСМД Оксани Морозової, заступника голови райдерж­адміністрації Марини Мельник, начальника районного відділу освіти Тетяни Форощі. На засіданні комісії було створено штаб з ліквідації надзвичайної ситуації та її запобігання, також було визначено перелік заходів для виявлення причин виникнення такого стану дітей.
З цього приводу редакція взяла коментар у виконуючого обов’язки голови райдержадміністрації В’ячеслава Савенка, аби з перших вуст поінформувати читачів про роботу вищезазначеної комісії. 
– Перш за все було прийнято рішення закрити харчоблок школи, поки не буде офіційних результатів аналізів від Вишгородського районного відділу лабораторних досліджень. У зв’язку із закриттям їдальні учнів молодших класів було переведено на скорочений навчальний день. Була проведена повна дезінфекція усіх приміщень школи без виключення, навіть випрані фіранки та вимиті і продезинфіковані жалюзі, аби убезпечити дітей від подальшого розповсюдження невідомої інфекції. Було проведено всі необхідні заходи по забору змивів зі стін, столів, посуду, холодильників, відібрано на аналіз зразки продуктів харчування та готового обіднього комплексу, направлено на аналіз воду, взято бакпосіви у працівників їдальні, всього було взято 70 проб змивів. Зі свого боку на вимогу комісії представники підприємства – постачальника харчових продуктів «Чілдрен-продукт» надали всі необхідні документи, що підтверджують якість продуктів харчування, завезених ними до школи. Разом з тим була організована робота лікарів первинної медико-санітарної допомоги. Вже наступного дня, тобто у суботу, дільничні педіатри обійшли домівки майже усіх учнів молодших класів, аби перевірити стан дітей та взяти бакпосіви на наявність кишкової палички. Окрім цього, маючи експрес-тести для перевірки на ротавірусну інфекцію, педіатри перевірили дітей і на наявність такого типу вірусу, – розповів В’ячеслав Володимирович.
Також В’ячеслав Савенок зазначив, що отримані результати аналізів змивів, які проводилися спеціалістами Вишгородського районного відділу лабораторних досліджень та Держпродспоживслужби, наявність патогенної флори не виявлено, тобто кишкової палички, яка б могла спричинити отруєння продуктами харчування, у шкільній їдальні не виявлено. Такі ж результати і аналізів бакпосівів, що бралися лікарями у хворих діток. Відтак уже на початку минулого тижня шкільна їдальня працювала у звичному режимі. Трійко діток, які з п’ятниці знаходилися на денному стаціонарі ЦРЛ, у понеділок були вже вдома. 
За словами виконуючого обов’язки голови райдержадміністрації В’ячеслава Савенка, наразі Вишгородським районним відділом поліції відкрито кримінальне провадження по факту поширення неправдивої інформації у соцмережах та ЗМІ. На сьогодні стало зрозуміло, що причиною, яка спровокувала такий стан дітей, стала наявність певного типу вірусу, який досить швидко розповсюдився у дитячому колективі. Цю інформацію підтверджує факт, що з часом такі ж симптоми захворювання почали проявлятися і в батьків хворих діток, які у шкільній їдальні не харчувалися. Наразі проводяться лабораторні дослідження, аби встановити, який же саме тип вірусу спричинив такі наслідки.
До речі, варто зауважити, що протягом останнього місяця подібна ситуація склалася і у деяких дитячих садочках та школах міста Києва, зокрема у Київській спеціалізованій школі №120, де навчається моя дитина. Та такого розголосу, як у нашому районі, вона не набула. 

Ірина ЛИТОВЧЕНКО, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 567 | Додав: slovo
comments powered by Disqus