Головна » 2013 » Квітень » 6 » 7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці
11:02
7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці
Завтра святкуємо великий і радісний богородичний празник Благовіщення Пресвятої Богородиці. Пригадаймо спочатку, що жила Марія в невеликому містечку Назарет разом із батьками Йоакимом і Анною – побожними старцями з роду Давида, і в той час, про який ми оповідаємо, вже була заручена зі старцем Йосифом, котрий також походив з роду Давида. Згадка про царя Давида зовсім не випадкова. Саме з його роду мав прийти обіцяний Спаситель, народження якого ізраїльський нарід очікував довгі віки й уже відчував наближення «повноти часів» – виконання всього, що Бог обіцяв. 

Завтра під час Божественної Літургії у храмах Господніх читатиметься уривок з Євангелія від Луки, де прозвучать слова: «Не бійсь, Маріє! Ти бо знайшла ласку в Бога. Ось зачнеш у лоні й вродиш сина, й даси йому ім’я Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься. І Господь Бог дасть Йому престол Давида, його батька; і він царюватиме над домом Якова повіки, й царюванню його не буде кінця» (Лк.1, 30 – 33). Тими словами архангел Гавриїл благовістить Діві Марії, що вона стане матір’ю Сина Божого, Месії, Спасителя, котрого Отець Небесний обіцяв дати людям, щоб не тільки богообраний ізраїльський нарід, але й увесь свій люд звільнити від гріхів і врятувати від смерті. 

Незглибима тайна, всю повноту якої людський розум не може осягнути – дівиче лоно має стати раєм для Божого Сина, храмом для Слова Божого. Порівняймо це з тим земним храмом, який юдейські царі Давид і Соломон будували в Єрусалимі. Впродовж багатьох років вони збирали дорогоцінне кедрове дерево, юдейські князі й вельможі жертвували золото, срібло, дорогоцінне каміння, щоб прикрасити дім Божий. Будували храм 150 тисяч робітників під наглядом 3300 наглядачів. Його підлога була викладена грубою золотою бляхою, всі завіси й цвяхи були зі щирого золота. У храмі було все необхідне (зокрема, 10 тисяч ліхтарів, 80 тисяч чаш, 20 тисяч кадильниць, 1 тисяча риз первосвящеників), щоб гідно прославляти Бога. 

Тож яким прекрасним і багатим мав бути той храм, де замешкає сам Господь Бог! Безперечно, стократ прекрасніший і багатший від храму Єрусалимського. І тією красою й багатством стали непорочність, святість і безгрішність Діви Марії. А ще – її простота й велика побожність. Знаємо зі святого передання, що Марія молилась, коли до неї завітав архангел Гавриїл. Згадаймо також її покору й смирення, завдяки яким вона стане мамою Ісуса Христа, Сина Божого, котрий звільнить нас від кайданів первородного гріха, відкриє нам врата Царства Божого й дарує вічне життя. 

Благовіщення в Русі-Україні – другий богородичний празником після Успення Пресвятої Богородиці. На честь цього празника Великий київський князь Ярослав Мудрий на Золотих воротах у Києві спорудив храм на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці. «В 1037 році, — читаємо в літописі, — заснував Ярослав великий город Київ, що має золоті ворота. Вибудував і церкву святої Софії, Премудрості Божої, митрополичу, а далі кам’яну церкву Благовіщення Святої Богородиці на Золотих воротах. А це тому вибудував премудрий князь Ярослав церкву Благовіщення на Воротах, щоб завжди була радість тому городові Благовіщенням Господнім і молитвою Святої Богородиці й архангела Гавриїла». У храмі Благовіщення князь Ярослав Мудрий у 1037 році віддав під опіку Божої Матері ввесь український народ. 

Молитвами Пресвятої Богородиці хай не переминає радість не тільки в нашому стольному граді, а в кожному місті, селі, в кожному християнському серці, котре прославляє Божу Матір як чеснішу від херувимів і незрівняно славнішу від серафимів. 

Федір ВЕЛИЧКО
Переглядів: 468 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus