Головна » 2019 » Січень » 10

В сузір’ї незалежних та рівних національних церков

В сузір’ї незалежних та рівних національних церков

П’ятого січня Вселенський Патріарх Варфоломій під час урочистої церемонії у Стамбулі підписав Томос про надання автокефалії Православній церкві України. Шостого січня документ вручили предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію. Участь у святковій різдвяній літургії взяли Президент України Петро Порошенко з дружиною та Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. 
У Київ Томос доставили в неділю, 6 січня, після того, як у Стамбулі, у резиденції Вселенського патріархату на Фанарі, Вселенський Патріарх Варфоломій урочисто вручив цей документ про визнання канонічної автокефалії Православної церкви України митрополитові Епіфанію. Обидва предстоятелі спільно відслужили Службу Божу.
Томос – це церковний документ. Раніше томоси були указами, які вида ... Читати далі »

Автентичні забави від Миколи Гоголя

Автентичні забави від Миколи Гоголя

Шостого січня на площі імені Строкова, біля Вишгородського районного будинку культури «Енергетик», відбулася реконструкція автентичних різдвяних забавок.
Святкове дійство було відтворено театром-школою «МоноФон» Вишгородського районного будинку культури «Енергетик» (художній керівник та режисер Уляна Данилюк) за мотивами твору Миколи Гоголя  «Вечори на хуторі біля Диканьки».
Засобами інтерактивного спілкування з глядачем, народних забавок, живим виконанням святкових пісень (хор Анни Покровської «Домісольки», ансамбль народної пісні «Любава», викладач музичної школи з класу вокалу – Катерина Котлярова), сценічного бою (ансамбль народного танцю «ВишеГрад»), відтворення національного вбра ... Читати далі »

Відроджена святиня

Відроджена святиня

Перше дніпровське водосховище було збудоване ще у двадцяті роки ХХ століття, коли зводили першу гідро­електростанцію – ДніпроГЕС. Потім тривалий час нічого не робилося, а в п’ятдесяті роки збудували значно більше за площею Каховське водосховище. Рішення про будівництво було прийняте після посушливого літа 1946 року. В тодішньому центрі влади, московському Кремлі, дійшли висновку, що без наявності лісозахисних смуг і гарантованих резервуарів води підтримати врожайність на цій території ризиковано. Кліматологи стверджували, що це явище може повторитися у будь-який момент. При будівництві затоплювалися величезні плодородні території вздовж Дніпра, порушувався віковий уклад життя українців, на нові землі переселялися десятки тисяч людей. Так 60 років тому утворилося Каховське водосховище ... Читати далі »