Головна » 2018 » Квітень » 19

Краще зрозуміти своє історичне коріння

Краще зрозуміти своє історичне коріння

Тринадцятого квітня відбулося відкриття проекту «Переяславщина у світлі новітніх археологічних досліджень» у Музеї давньоруського гончарства Вишгородського історико-культурного заповідника. Це перший дзвіночок програми співробітництва між музеями Київської області у царині збереження археологічної спадщини Київської землі «Київщина археологічна» в рамках Року культурної спадщини в Україні з нагоди 100-річчя від створення Національної академії наук України. 
Школярі завітали до Музею давньоруського гончарства, щоб доторкнутися до артефактів. Майстриня Леся Колосенко продемонструвала присутнім свої дивовижні вироби, створені із трави, та розповіла про важливість віри у свої сили. «У кожному із вас живе великий геній», – зазначила майстриня. ... Читати далі »

Тризна Святослава

Тризна Святослава

Виповнився 1046 рік з часу загибелі князя Святослава у 972 році на острові Хортиця. Тризна (тривіда) – поминальні обряди нашого народу – дослівно три знання, три відання: перше  – про богів, друге – про героїв, третє – про звичай нашого народу. Цей величний звичай має на меті зберегти: пам’ять про наших богів та героїв та встановити духовний зв’язок поколінь. На тризні запалюють три вогні, які симво­лізують три світи – богам  – слава, живим  – здоров’я, предкам  – пам’ять.
Святослав – непересічний державний діяч нашого народу. Син княгині Ольги і князя Ігоря, народився і виріс у Вишгороді. Тут він змужнів, вийшов на рівень державного діяча і воєначальника.
Коли ми запитаєм ... Читати далі »

Робота гончаря – на грані магії

Робота гончаря – на грані магії

Вишгородська земля – традиційно гончарська, адже тут ще в ХІ ст. діяло 250-300 гончарних печей, у яких випалювали різноманітні керамічні вироби. А пізніше на Вишгородщині працювали цегельні заводи, а також фабрика з виготовлення фаянсового посуду, який був настільки досконалим, що його цінували навіть вінценосні сім’ї. Щоправда, у радянські часи все те було знищене, і гончарські традиції призабулися. Та навіть розкопані археологами старовинні горни безбожно засипалися землею – будувалося ж місто енергетиків, у якому тодішня влада не залишала місця безцінним за своєю історичною вартістю знахідкам! Єдиний збережений горн часів Київської Русі нині можна побачити в музеї давньоруського гончарства, що входить до комплексу Вишгородського історико-культурного заповідника. Власне, завдяки ... Читати далі »