Головна » 2017 » Грудень » 28

Повернення Анни Ярославни

Повернення Анни Ярославни

22 грудня в адмінбудинку відбулася урочиста передача скульптури «Анна Ярославна. Королева Франції» до колекції Вишгородського історико-культурного заповідника.
На знакову подію для Вишгорода завітали заступник голови райдержадміністрації Марина Мельник, заступник голови районної ради Анатолій Потапенко, Вишгородський міський голова Олексій Момот, секретар міської ради Тетяна Бражнікова, директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко, голова ГО «Чотири Королеви» Марина Соловйова, засновники фестивалю «Anne de Kiev Fest» та скульптори Костянтин Скритуцький і Федір Баландін, депутати, працівники заповідника, громадськість.
Із важливою подією присутніх привітала директор ВІКЗ Влада Литовченко, зазначивши: «Вишгород ... Читати далі »

Завершальні штрихи 2017 року

Завершальні штрихи 2017 року

У великому залі адмінбудинку 21 грудня відбулася позачергова двадцять п’ята сесія Вишгородської районної ради VII скликання. Провів сесію голова районної ради Ростислав Кириченко. Із 36 депутатів на сесії були присутні 32.
Депутати розглянули питання «Про призначення головного лікаря комунального закладу «Вишгородська районна стоматологічна поліклініка» та «Про дострокове припинення повноважень заступника Вишгородської районної ради Потапенка А.І. та звільнення його із займаної посади». Депутати  проголосували позитивно та привітали колегу із новою посадою.
Також депутати розглянули та затвердили питання «Про затвердження Вишгородської районної програми «Соціальний захист» на 2018 рік», згідно з якою депутати район ... Читати далі »

Цілована вітрами, загублена чоловіками

Цілована вітрами, загублена чоловіками

Історія кохання, про яку йтиметься нижче, гідна пера Вільяма самого Шекспіра. Але, на жаль, у XVIII столітті  в Україні не  знайшлося подібного драматичного велета, і тому ми змушені задовольнятися сухими і скупими історичними хроніками. Всі події розвивалися саме на теренах нашої Вишгородщини, у містечку Димері. У своїх історичних оповідях історик і краєзнавець польського походження Юзеф Роллє розповів про незвичайну долю дівчини-бранки, в яку закохалися до безтями щонайменше два українські гетьмани і один польський полковник. Полонянку звали Гандзею. Захопившись цією історією, у 1902 році Іван Карпенко-Карий написав історичну драму «Гандзя».
То хто ж вона, ця дівчина з дивним ім’ям? Відомо, що родом із Поділля, а ім’я від біблійного – Анна. (Ї ... Читати далі »