Головна » 2017 » Серпень » 03

Масовий спорт – частина культури суспільства

Масовий спорт – частина культури суспільства

Першого серпня у Старих Петрівцях відбулося урочисте відкриття молодіжного центру спортивного дозвілля комунального підприємства «Спортивний клуб «Нептун». Підприємство існує уже півтора року, до його складу входять дитяча та молодіжна футбольні команди «Нептун», які беруть активну участь у футбольних чемпіонатах різного рівня. Відтепер старопетрівчани матимуть змогу, окрім футболу,  займатися й іншими видами спорту.
Щоб відкрити центр, не покладаючи рук, працювали більше року. Старопетрівський сільський голова Ростислав Єрема зауважив, що ідея створення та будівництва були ініційовані ще його братом Олександром Єремою, коли той перебував на посаді голови. Тож завершити цей проект для Ростислава Миколайовича було справою честі. Завдяки спільним зусил ... Читати далі »

Український Єрусалим

Навесні 1894 р. декілька монахинь з Києво-Покровського жіночого монастиря на чолі зі старшою черницею вже оселилися в Межигір’ї. Завдяки матеріальній підтримці великої княгині О. П. Романової та високим організаторським здібностям ігуменії Каллісфенії, невтомній праці черниць і послушниць Межигірська обитель почала оновлюватись. Перше, що було зроблено – ремонт Спасо-Преображенської та Петропавлівської церков, в яких силами сестер і учениць монастирської іконописної та малярської шкіл були відреставровані настінні живописи й іконостаси.
В платонівському корпусі були облаштовані келії старшої черниці та монастирських співаків. На другому поверсі цієї споруди були впорядковані покої ігумені та кімнати для почесних відвідувачів.
В 1895 р. Каллісфенії вдалося організуват ... Читати далі »

Найкращі яблука і цукор

Найкращі яблука і цукор

Понад 200 років тому у селі на Черкащині постала династія неймовірно успішних господарників Симиренків. Із клаптика землі на Черкащині, який купив колишній козак Степан Симиренко, його діти й онуки створили цілу цукрову імперію. А пізніше – стали засновниками наукового садівництва в Україні. 
Першим Симиренком, який прославив свій рід, став син Степана – Федір Симиренко. Хоча він і потрапив у кріпацтво після смерті батька, але завдяки своїм здібностям і таланту до господарювання зумів викупити з неволі всю свою численну родину. Федір Симиренко успішно вправлявся з господарством графа Михайла Воронцова та ще й сам торгував борошном, орендував водяні млини. Справи йшли так добре, що Федір не лише отримав волю, а й разом із іншими колишніми кріпаками, братами Яхненками, ... Читати далі »