Головна » 2017 » Липень » 20

Щоб шаблі не брали, щоб кулі минали…

Щоб шаблі не брали, щоб кулі минали…

У Вишгороді, на вулиці Никифора Шолуденка, № 6-г, де мали відкривати пам’ятну дошку співаку і бандуристу, композитору Віктору Лісоволу, зібралась, воістину, справжня культурно-мистецька еліта України – професори, академіки, народні і заслужені артисти, поети і прозаїки. А ще – меценати, які в усі часи підтримують культуру і мистецтво, докладають рук до збереження та розвитку історичної спадщини, керівники районної та міської влади, громадськість.
На фоні поп- та рок-музики складно пробитися на велику сцену українській народній пісні. Але є сподвижники, які не переймаються цими складнощами, а пропагують українську пісню, продукують нові проекти, щоб зацікавити народною творчістю молодь, відмежувати її від непритаманних українському народу вивертів сучасного шоу-бізнес ... Читати далі »

Княгиня Ольга - історичний бренд сучасного Вишгорода

Княгиня Ольга - історичний бренд сучасного Вишгорода

24 липня відзначається День рівноапостольної Великої княгині Київської (Вишгородської) Ольги. Чим знаменита наша княгиня? Із величезної кількості різних  інформаційних нашарувань про неї за минулі століття найбільш вірогідне і оптимістично близьке до реальності таке. Ніяких автентичних (справжніх) документів того часу натепер не виявлено. 
Виклад історії княгині Ольги творився на базі літописних фантазій із народних переказів ченцем Нестором, бо свій (чи не свій?) твір «Повісті минулих літ» він (чи не він?) складав не менше як 170 років після подій, про які він писав. Натепер відомо, що творіння Нестора в тому вигляді, яке було знайдене, у ХVIII ст. сховано за наказом Катерини ІІ і до цього дня не виявлено – мабуть, і там писалось про те, чого не хоче знати ... Читати далі »

Під вітрилами – нащадки княгині Ольги

Під вітрилами – нащадки княгині Ольги

  Яхтсмени Вишгородщини, нащадки славних мореходів Київської Русі, 15 липня регатою «Кубок княгині Ольги» відзначили 1060-ту річницю морського походу княгині Київської (Вишгородської) Ольги до Константинополя (Царгорода, Стамбула). Того далекого часу лодії (довбанки) вийшли з Вишгорода і прийшли до Царгорода у 957 році. Це був державний візит Київського князівства.
На акваторії аванпорту Київського шлюзу о 12.00 стартував дивізіон яхт класу «Кадет», а за ними крейсерська група вітрильників. Перед цим, користуючись динамічним вітром, провів свої перегони дивізіон вітрильників «Вінсерфер» (вітрильна дошка). Серед дівчат  дивізіону «Кадет» перше місце виборов екіпаж Вероніка Пущинська – Єлизавета Карпенко, вишгородчанки, чем ... Читати далі »