Головна » 2017 » Березень » 02

Геній у новітньому прочитанні

Геній у новітньому прочитанні

9 березня – 203-й день народження Тараса Григоровича Шевченка – найвидатнішого поета та художника України. Його літературний спадок зберігся у автентичному вигляді, а от яким він був і навіть який мав вигляд – науковці і митці досі сперечаються. 
За часів радянщини ми звикли до образу діда у шапці з пишними вусами і суворим поглядом. Сучасники згадують про Тараса Григоровича, як про стильного і оригінального героя тогочасного світського життя. Останні буремні роки нашої сучасної історії художники і діячі культури намагаються переосмислити його образ. На Майдані художники бачили Шевченка в образі революціонера.
Художник Андрій Єрмоленко зробив цілу серію картин «Шевченкіана», де Кобзар постав у різних образах – як поп-культури, так і украї ... Читати далі »

Ярослав Мудрий – будівничий Київської Русі

Ярослав Мудрий – будівничий Київської Русі

Чудова природа Вишгорода, чисте повітря і цілющі джерела, близькість до Києва по найкоротшому водному шляху Дніпром, місто-гавань на торгівельному шляху «із варяг у греки» – всі ці обставини зіграли ту роль, що за княжих часів Вишгород був спочатку резиденцією княгині Ольги, а потім й інших київських князів.
 Вишгород багатий на історичне минуле. Перша згадка про нього датується 946 роком як резиденція княгині Ольги – «Ольжин град». Ярослав Мудрий також мав тут свою резиденцію.
 Кожного року в день пам’яті Великого князя, державного діяча і просвітителя Ярослава Мудрого 20 лютого (5 березня) у церкві Святих Бориса і Гліба проводиться урочиста панахида, на яку збираються науковці, громадські організації, інтелігенція і всі небай ... Читати далі »

Навчимо чиновників мови

Навчимо чиновників мови

Як українізувати бренди та українські інтернет-магазини і чи варто це робити? Чи можна вважати порушниками 10 статті Конституції України російськомовних громадян? Чи варто популяризувати українське? Ці питання вже кілька місяців витають у повітрі, адже мовне питання як кістка у горлі народних депутатів. Розробка трьох останніх мовних законопроектів демонструє зневагу до української мови тих, кому за посадою потрібно бути прикладом для наслідування. Натомість відстоюють права української мови та популяризують Україну з кращого боку прості її сини, які не покладаються на когось, а роблять все власними силами.
Святослав Літинський – один з тих, хто невтомно відстоює своє право на отримання інформації українською мовою. І намагається добитись того, щоб українську у спілкуванні викор ... Читати далі »