Головна » 2013 » Червень » 22

«Традиційно зберемося 22 червня!»

«Традиційно зберемося 22 червня!»

Мешканець села Нові Петрівці Петро Сторчеус у ці дні зустрічає за святковим столом свою велику родину та друзів. І так, традиційно, кожного 22 червня, вже 68 років поспіль. Справа в тому, що 20 червня у Петра Івановича день народження, а 22 червня інша відома історична дата – початок Великої Вітчизняної війни, у котрій Петро Іванович брав безпосередню участь. 

 
– Цього року у мене ювілей – 90 років, – розповідає Петро Іванович. – Тож крім рідних та друзів, завітають офіційні делегації. Ніколи про мене не забувають і сільська рада, і керівництво району. Дуже гарне ставлення. Головне не подарунки, а те, що прийдуть і поспілкуються. На травневі свята завжди з ... Читати далі »

Чорно-біла правда війни

Чорно-біла правда війни

Вранці, 22 червня 1941 року, столицю України – Київ, бомбардувала німецька авіація. Починаючи від 11 липня 1941 року, упродовж 73 днів тривала героїчна оборона Києва, яка зірвала плани гітлерівського «бліцкригу» і затримала наступ на Москву, фактично врятувавши її від фашистської навали. Але 19 вересня 1941 року частини вермахту вступили до залишеного Червоною армією Києва. 


На п’ятий день окупації почалося тотальне знищення Хрещатика та кварталів в центрі міста, здійснюване за директивами радянського керівництва. З 29 вересня почалися розстріли в Бабиному Яру. Впродовж 778 днів окупації знищено понад 100 тисяч цивільних жителів та військ ... Читати далі »

22.06.2013

Пам’ять для сучасників

Пам’ять для сучасників

Нещодавно в національному музеї «Битва за Київ у 1943 році» в с. Нові Петрівці було відкрито барельєфну експозицію «Стіна героїв», на якій зображено одинадцятьох уродженців Вишгородського району. Створено барельєф майже 30 років тому, але світ його побачив лише цьогоріч. 

 
Пам`ятаю, коли я була ще зовсім малою, моя бабуся заспівала мені рядки із трагічної пісні: 
 
«22 июня ровно в четыре часа 
Киев бомбили, нам объявили, 

Подяка від ветеранів

Подяка від ветеранів

Багато років минуло після Великої Вітчизняної війни. У багатьох населених пунктах вже не залишилося тих, хто зі зброєю в руках захищав нашу Вітчизну, вмирають старі ветерани… Але велика кількість меморіальних комплексів та братських могил нагадують нам про страшні часи 1941-1945 років. Нам, нащадкам, солдати війни ціною свого життя вирвали у нацистських нелюдів можливість бути вільними та мирно жити. І найбільше, що ми для них можемо зробити, це пам’ятати їх та утримувати їх могили в стані, на який заслуговують ці славетні люди. 


Але в деяких місцевостях меморіали занепадають та руйнуються. Було таке і в нас. Ми зверталися, писали листи в ... Читати далі »

22.06.2013

З перших днів війни…

З перших днів війни…

Від початку війни минуло багато часу і про її перші дні та місяці сьогодні діляться спогадами ті, кому вона обпалила – дитинство і юність. Їх дитячі спогади прості і наївні, далекі від науки та ідеології, але близькі до істини. 

У суботу, 21 червня 1941 р., випускники Димерської середньої школи, отримавши атестати зрілості, урочисто відзначали закінчення школи. Попереду у кожного своя життєва дорога, робота чи навчання, мрії та сподівання, довгождане доросле життя, позаду легкий смуток за шкільними роками, веселі історії про вчителів. Розмови ... Читати далі »

22.06.2013

Призабуті фортеці КиУРу

Призабуті фортеці КиУРу

У День скорботи ми знову повертаємося у трагічний 1941 рік. Будемо говорити про світанок 22 червня, оборонців Брестської фортеці та інші приклади мужності на початку війни. Так і повин но бути. Але цілком логічно було б продовжити цей перелік і сторінкою оборони Києва, згадати безсмертні гарнізони Київського укріпленого району (КиУР). Для нас це особливо важливо, бо частина дотів (довготривалих вогневих точок) знаходиться саме у Вишгородському районі. 


На жаль, радянська історія війни, а слідом й історія незалежної України, значення боїв на укріпрайоні дещо нівелювали. Пояснити це можна тим, що оборона Києва завершилася небаченою т ... Читати далі »

22.06.2013

Майбутнє лісу – в руках кожного із нас

Майбутнє лісу – в руках кожного із нас

Весна – це пробудження природи, цвітіння квітів, а також літні турботи всіх жителів на планеті. Цього року зима довго почувала себе повноправною господинею на землях нашого краю та красуня весна змінила її, подарувавши людям теплі, сонячні дні. Лісівники не гаяли часу, використовуючи довгі погодні дні, аби вчасно впоратися з короткотерміновою весняною посадкою лісу. Адже волога у грунті була недовго, а для гарної приживлюваності нової зміни лісу її потрібно посадити у вологу землю. Швидкими темпами пройшла весняна лісокультурна компанія в ДП «Димерське лісове господарство». 


Лісгоспом проведений наступний об’єм лісокультурних робіт ... Читати далі »

22.06.2013

Ішов комбат у рукопашну…

Ішов комбат у рукопашну…

Кожної весни ми сягаємо своєю пам’яттю в глиб років, до переможного 45-го, до тієї миті, коли залпи востаннє злилися в єдиний потужно-тремтливий гул кривавої, найлютішої в історії людства війни. Уже 68 років відділяє нас від того лихоліття, але безсмертна звитяга переможців, які вибороли свободу й незалежність своєї Вітчизни, відвоювали ціною власної молодості та життя майбутнє для сотень прийдешніх поколінь, непідвладна часові. 1418 днів і ночей сини і дочки радянського народу вражали своїми подвигами увесь світ. Яскраву сторінку в героїчний літопис Великої Вітчизняної вписали і уродженці Вишгородщини, а найхоробріші з них були удостоєні звання Героя Радянського союзу. 

 
Цього р ... Читати далі »

День Пресвятої Трійці

День Пресвятої Трійці

23 червня, у восьму неділю після Воскресіння Ісуса Христа, східні християни святкують одне з найбільших християнських свят – Трійцю. 


Це свято завжди припадає на 50-й день від Великодня і відзначається в пам’ять зіслання Святого Духа на апостолів. Інша його назва – П’ятидесятниця, від грецького слова «pentekoste», що означає п’ятдесят. Це пов’язано з тим, що зіслання Святого Духа на апостолів сталося в старозавітне свято П’ятидесятниці. Юдеї теж мали свято з такою назвою й святкували його на п’ятидесятий день від того дня, коли приносили в жертву пасхальне ягнятко. Спочатку це було свято жнив. Того дня, за приписом закону, юдеї чисельно приходили до Єрусалиму з усіх усюд, щоб подякувати Богові за ... Читати далі »

22.06.2013

«Фентезі по-гаврилівськи»

«Фентезі по-гаврилівськи»

Попри фінансові труднощі, Гаврилівська громада знаходить можливість організувати дитячі свята, які об’єднують родини і всіх мешканців села. Як доказ – традиційне дитяче шоу міні-міс та міні-містер, що проводиться в Гаврилівському районному палаці культури «Полісся» вже в дванадцятий раз. 

 
Тож напередодні Міжнародного Дня захисту дітей в селі було гамірно, всі поспішали до палацу культури, аби побачити шестилітніх маленьких красунь і красунчиків, які пройшли відбірковий кастинг і стали учасниками конкурсної шоу-програми «Веселкові барви». Учасники програми довели своїм талантом, що вони варті називатися міс та містерами. Цікавим було представлення &l ... Читати далі »

У родинному, мистецькому пориві

У родинному, мистецькому пориві

«Творимо родиною» – під такою назвою відбулася виставка оригінальних творів мистецтва трьох майст ринь, представниць різних поколінь, уподобань, прагнень, але єдиних у бажанні виразитися у самобутньому мистецтві. Наймолодша з мистецької родини, Євгенія Гонта, коли подорослішала і одружилась, вирішила вдосконалюватися в іншій мистецькій сфері декоруванні, тобто в умінні прикрашати звичні та буденні речі. Це дало їй змогу сприймати світ краще, глибше та цілеспрямовано. 


На виставці широко представлені зразки оригінальної вишивки, декупажу на скляних і дерев’яних поверхнях, декорування та оздоблення різних речей. 
22.06.2013

На старті держслужбовці

На старті держслужбовці

У селі Щасливе Бориспільського району, в рамках виконання президентських соціальних ініціатив щодо популяризації здорового способу життя, відбувся фінал обласної спартакіади працівників державної служби, у якій взяла участь збірна команда Вишгородської РДА. В складі команди були представники організаційного, фінансового відділів, служби у справах дітей, інших відділів. Спортсмени змагалися у різних видах спорту: футболу, волейболу, настільного тенісу, шашок. 


Вдало виступили волейболісти, тенісисти, які посіли 5-6 місця в спартакіаді, але головним девізом змагань була пропаганда здорового способу життя. 
22.06.2013

«Диво-команда» з «Дивосвіту»

«Диво-команда» з «Дивосвіту»

У Вишгороді відбувся обласний етап IV щорічного фестивалю-конкурсу «Молодь обирає здоров’я!». Дев’ять команд-учасниць, які зібралися у Вишгородському районному Центрі творчості «Дивосвіт», представили свої творчі програми, що пропагують здоровий спосіб життя, змагалися у вікторині з валеології, брали участь у конкурсах плакатів та фото. 


Одним із завдань фестивалю було залучення дітей до занять фізичною культурою і спортом та виконання програми Президента України Віктора Януковича «Діти-майбутнє України». 

22.06.2013

Перша студентська вітрильна регата

Перша студентська вітрильна регата

15-16 червня акваторія Київського водосховища прийняла першу студентську вітрильну регату на Кубок Київської державної академії водного транспорту ім. гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного (КДАВТ). Змагалися майбутні судноводії, політологи, економісти, культурологи. 


Під вітрилом у Київське «море» з яхт-клубу «Енергетик» вийшли команди чотирьох вищих навчальних закладів столиці: Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного авіаційного університету, Київського національного університету будівництва і архітектури та Київської державної академії водного транспорту імені гетьмана Петра КонашевичаСагайдачного. < ... Читати далі »

22.06.2013